Последни новини

Осиновители за процеса на осиновяване и правата на детето в България

Група осиновители излязоха с писмо до продуцентите на “Здравей България” (Нова ТВ), в което се застъпват за интереса на детето при осиновяване и критикуват представянето на процеса в България като корупционен.

Осиновителите споделят позитивен опит от процеса, през който са минали, за да приберат вкъщи своите дечица и твърдят, че системата в България работи добре.

Групата разглежда в писмото си редица факти, свързани с репортаж на Нова ТВ, в който кандидат осиновители хвърлят недоказани обвинения към всички участници в осиновителния процес и критикуват българското законодателство.

Ето някои извадки от писмото, а целият текст можете да намерите по-долу.

Темата за осиновяването е деликатна и представяйки едностранчиво и субективно основни аспекти от нея се внушава, че в България е невъзможно да бъде осиновено дете, без да се нарушават законовите правила. Всички ние заявяваме открито, че не сме „купили“ децата си и че деца от всякакъв етнически произход и с различни здравословни проблеми се осиновяват легално в България.

[…]

 Правната регламентация на осиновяването у нас е съобразена с Хагската конвенция за защита на децата и сътрудничество в областта на международното осиновяване, затова не е възможно кандидатстване за осиновяване на конкретно дете.[…]Идеята зад това е, че осиновяването е мярка за закрила на детето и се търсят подходящи осиновители за него, а не подходящи деца за желаещи да станат родители.

[…]

На мнение сме, че е недопустимо деца да се определят като „трудни за пласиране”. Смятаме подобни квалификации за дискриминационни и начинът, по който се третира темата обижда както децата с друг произход и със здравословни проблеми, така и всички участващи в процеса – осиновени, осиновители, социални работници.

Копие от писмото:

 

 

Копие от писмото

141022 Pismo_Nova_TV_Hope-page-002

 

141022 Pismo_Nova_TV_Hope-page-003

Надежда за малкитеОсиновители за процеса на осиновяване и правата на детето в България