История на Малката къща в Княжево

Центърът за настаняване от семеен тип на фондация „Надежда за малките” функционира от юни 2010 г., а официалното му откриване на 13 септември 2010 г. направи кметът на гр. София г-жа Йорданка Фандъкова.

 

Това е първият Център не само на територията на София, но и в цялата страна, който е алтернатива на Домовете за медико-социални грижи (ДМСГД) за деца от 0 до 3 години. Тук Отделите за закрила на детето настаняват за временно отглеждане бебета и малки деца в риск, докато те бъдат осиновени, върнати в биологичното им семейство, настаняване при близки, роднини, или в приемно семейство.

 

Центърът на фондация „Надежда за малките”, по-известен като Малката къща, се помещава в частен имот в кв. Княжево, нает с дългосрочен наем. Представлява уютна къща на два етажа с двор, в която могат да живеят шест до осем бебета/ малки деца. Тук децата имат истински дом – имат лично пространство, лични вещи, възможност за участие във всички сфери на социалния живот – от храненето заедно на маса с възрастния и простата разходка с количка навън до развиването на личните си таланти. Тук има кой освен да обгрижва децата и да ги „вижда” и „чува”, да им дава любов и нежност. Тук децата не са сами в своята лична драма, а имат подкрепата да приемат себе си, семействата си и съдбата си. И най-важното – да пораснат способни да обичат, защото са били обичани.

 

Екипът на Малката къща е от 6 човека – медицински и социални работници, педагози, възпитатели. Работят по специален график, който да обхваща 24–часовото обгрижване на децата и същевременно да им дава чувство на сигурност, възможност да се привържат и да се доверят. Активна подкрепа на екипа в ежедневното обгрижване на децата оказват много доброволци.

 

Екипът на организацията сътрудничи активно на Отделите за закрила на детето за разрешаване случая на всяко едно дете. Стремежът е, децата да престояват в Малката къща възможно най-кратко време. Защото и при най-добро желание и старание, тя не може да замести семейството.

 

От месец юли 2010 г. до октомври 2018 г. са настанени 67 деца. От тях 6 са върнати в биологичните си семейства, 12 са настанени в приемни семейства, 48 са осиновени, а 6 деца живеят все още в Малката къща.

 

Годишният бюджет на Малката къща е 140 000 лв. За първата година той е осигурен изцяло с даренията на български граждани от страната и чужбина, на няколко организации и фирми. От лятото на 2011 г. Центъра от семеен тип получава държавно финансиране, което покрива до 40% от бюджета. Останалите средства се събират благодарение на подкрепата на стотици хора, повярвали в каузата и пожелали да станат съпричастни на нея.

Камелия СлавчеваИстория на Малката къща в Княжево