Малката къща в Княжево

История

Центърът за настаняване от семеен тип на фондация „Надежда за малките” функционира от юни 2010 г., а официалното му откриване на 13 септември 2010 г. направи кметът на гр. София г-жа Йорданка Фандъкова.

 

Това е първият Център не само на територията на София, но и в цялата страна, който е алтернатива на Домовете за медико-социални грижи (ДМСГД) за деца от 0 до 3 години. Тук Отделите за закрила на детето настаняват за временно отглеждане бебета и малки деца в риск, докато те бъдат осиновени, върнати в биологичното им семейство, настаняване при близки, роднини, или в приемно семейство.

 

Центърът на фондация „Надежда за малките”, по-известен като Малката къща, се помещава в частен имот в кв. Княжево, нает с дългосрочен наем. Представлява уютна къща на два етажа с двор, в която могат да живеят шест до осем бебета/ малки деца. Тук децата имат истински дом – имат лично пространство, лични вещи, възможност за участие във всички сфери на социалния живот – от храненето заедно на маса с възрастния и простата разходка с количка навън до развиването на личните си таланти. Тук има кой освен да обгрижва децата и да ги „вижда” и „чува”, да им дава любов и нежност. Тук децата не са сами в своята лична драма, а имат подкрепата да приемат себе си, семействата си и съдбата си. И най-важното – да пораснат способни да обичат, защото са били обичани.

 

Екипът на Малката къща е от 6 човека – медицински и социални работници, педагози, възпитатели. Работят по специален график, който да обхваща 24–часовото обгрижване на децата и същевременно да им дава чувство на сигурност, възможност да се привържат и да се доверят. Активна подкрепа на екипа в ежедневното обгрижване на децата оказват много доброволци.

 

Екипът на организацията сътрудничи активно на Отделите за закрила на детето за разрешаване случая на всяко едно дете. Стремежът е, децата да престояват в Малката къща възможно най-кратко време. Защото и при най-добро желание и старание, тя не може да замести семейството.

 

От месец юли 2010 г. до октомври 2018 г. са настанени 67 деца. От тях 6 са върнати в биологичните си семейства, 12 са настанени в приемни семейства, 48 са осиновени, а 6 деца живеят все още в Малката къща.

 

Годишният бюджет на Малката къща е 140 000 лв. За първата година той е осигурен изцяло с даренията на български граждани от страната и чужбина, на няколко организации и фирми. От лятото на 2011 г. Центъра от семеен тип получава държавно финансиране, което покрива до 40% от бюджета. Останалите средства се събират благодарение на подкрепата на стотици хора, повярвали в каузата и пожелали да станат съпричастни на нея.

  • Малката къща в Княжево - интериор

    Княжево

  • Малката къща в Княжево - двор

    Княжево 2

  • Малката къща в Княжево - екстериор

    Княжево 3

Новини и събития

Екипът на Малката къща в Княжево

Това са големите, които се грижат за малките в къщата.

Бисерка Смилова - Малката къща в Княжево

Бисерка Смилева

Години наред работи като педагог в детски градини. Работата с деца й харесва, обича да научават заедно песни и приказки. Ранната възраст на децата от 0 до 3 години е предизвикателство за нея, но тя с удоволствие се включва в екипа на Малката къща. Завършила е „Детска педагогика”, музикален профил. Омъжена е и има един

Линда Петрова

Линда Петрова

Линда е педагог, който работи с децата в двете Малки къщи. Работата ѝ е да следи, че всяко дете получава адекватна за своята възраст и потребности индивидуална грижа. В личен и професионален план животът й е свързан с деца. Повече от 15 години работи с деца, настанени за отглеждане в институции – работи като педагог

Милка Митева - Малката къща в Княжево

Милка Митева

Вярва, че децата са най-голямото богатство на земята! А утехата й е, че нейният професионален опит в работата с деца, както и усилията на всички други от екипа допринасят да има повече детски усмивки и по-малко сълзи. Завършила е Медицински колеж в гр. Хасково със специалност “Медицинска сестра – детски профил”. Семейна, с един син.

Оля Семерджиева - Малката къща в Княжево

Оля Семерджиева

Оля е част от екипа на „Малката къща” от създаването и през 2010 г. Има педагогическо образование придобито в родния и град – Москва. Оля е нашият пример за това, че човек може да остане винаги млад по дух. Тя вече десетки години поражда и събира детски усмивки грижейки се за най- малките деца.

Динилия Кръстева - ръководител на Малката къща в Княжево

Динилия Кръстева

Дани е член на екипа на Малката къща в кв. Княжево от създаването ѝ през 2010 г., а от 2011 г. е неин ръководител. Дългогодишният ѝ професионален опит е свързан с грижи за деца, живеещи в институции. Работата ѝ е в хармония с житейския ѝ път, а желанието  да подкрепя деца и семейства в риск, я

Камелия СлавчеваМалката къща в Княжево