Малката къща в Княжево

От месец юли 2010 г. до края на 2022 г. са настанени 91 деца.

Центърът на фондация „Надежда за малките”, по-известен като Малката къща, се помещава в частен имот в кв. Княжево, нает с дългосрочен наем. Представлява уютна къща на два етажа с двор, в която могат да живеят шест до осем бебета/ малки деца. Тук децата имат истински дом – имат лично пространство, лични вещи, възможност за участие във всички сфери на социалния живот – от храненето заедно на маса с възрастния и простата разходка с количка навън до развиването на личните си таланти. Тук има кой освен да обгрижва децата и да ги „вижда” и „чува”, да им дава любов и нежност. Тук децата не са сами в своята лична драма, а имат подкрепата да приемат себе си, семействата си и съдбата си. И най-важното – да пораснат способни да обичат, защото са били обичани.

Малката къща в Княжево - екстериор
Малката къща в Княжево - двор
Малката къща в Княжево - интериор

0

ДЕЦА

осиновени

0

ДЕЦА

върнати в биологичните си семейства

0

ДЕЦА

настанени в приемни семейства

0

ДЕЦА

живеят все още в Малката къща

История

Центърът за настаняване от семеен тип на фондация „Надежда за малките” функционира от юни 2010 г., а официалното му откриване на 13 септември 2010 г. направи кметът на гр. София г-жа Йорданка Фандъкова.

Това е първият Център не само на територията на София, но и в цялата страна, който е алтернатива на Домовете за медико-социални грижи (ДМСГД) за деца от 0 до 3 години. Тук Отделите за закрила на детето настаняват за временно отглеждане бебета и малки деца в риск, докато те бъдат осиновени, върнати в биологичното им семейство, настаняване при близки, роднини, или в приемно семейство.

0

хиляди лв

Годишен бюджет

За първата година бюджета е осигурен изцяло с даренията на български граждани от страната и чужбина, на няколко организации и фирми. От лятото на 2011 г. Центърът от семеен тип получава и държавно финансиране, което към момента покрива до 60% от бюджета. Останалите средства се събират благодарение на подкрепата на стотици хора, повярвали в каузата и пожелали да станат съпричастни на нея.

0

% държавно финансиране

Екипът на Малката къща в Княжево

Това са големите, които се грижат за малките в къщата.

Екипът на Малката къща е от 6 човека – медицински и социални работници, педагози, възпитатели. Работят по специален график, който да обхваща 24–часовото обгрижване на децата и същевременно да им дава чувство на сигурност, възможност да се привържат и да се доверят. Активна подкрепа на екипа в ежедневното обгрижване на децата оказват много доброволци.

Екипът на организацията сътрудничи активно на Отделите за закрила на детето за разрешаване случая на всяко едно дете. Стремежът е, децата да престояват в Малката къща възможно най-кратко време. Защото и при най-добро желание и старание, тя не може да замести семейството.

Динилия Кръстева - ръководител на Малката къща в Княжево

Динилия Кръстева Социален директор и Ръководител на Малката къща в Княжево (МК1)

Дани е член на екипа на Малката къща в кв. Княжево от създаването ѝ през 2010 г., а от 2011 г. е неин ръководител. Дългогодишният ѝ професионален опит е свързан с грижи за деца, живеещи в институции... Виж още

Анна Танева

Анна Танева

Ани е част от екипа на Малката къща в Княжево от лятото на 2016 г. Тя е с опит в работата  с по-големи деца лишени от родителска грижа. Ани е човек с голямо сърце, прави всичко с любов и децата я обожават.

Милка Митева - Малката къща в Княжево

Милка Митева

Вярва, че децата са най-голямото богатство на земята! А утехата й е, че нейният професионален опит в работата с деца, както и усилията на всички други от екипа допринасят да има повече детски усмивки и по-малко сълзи. Завършила е Медицински колеж в гр. Хасково със специалност... Виж още

Александра Бонева

Александра Бонева

Алекс е част от екипа на Малката къща в Княжево от лятото на 2016 г. Тя е и най-младия член на екипа. Завършва бакалавър „Връзки с обществеността” в СУ „Св. Климент Охридски”. Децата я връщат в света на мечтите и игрите, а тя не иска да излиза от него.

Кристин Клод

Кристин се присъедини към екипа на Малката къща в Княжево от лятото на 2019 г. В момента завършва психология в Нов Български Университет. Обича работата с деца, а това стои в основата да се чувства мотивирана, вдъхновена и... Виж още

Надежда за малкитеМалката къща в Княжево